Helgen i Täby var verkligen något utöver det vanliga. Förberedelserna med packning gjorde jag ons-tor och i inlägget 4 dagar före loppet listade jag tre saker att tänka på. Första punkten gick det så där med. Checkade in en stor bag. Men punkt två och tre nailade jag. Det var kul väldigt, väldigt länge och min tid blev bra. Långt under 24h!

Fredagen – Vi kom till Scandic i Täby vid 15-tiden. På hotellparkeringen träffade vi Roger och Malou. Efter en snabb incheckning styrde vi lånecyklarna mot Ensta krog för att hämta våra nummerlappar. David hälsade oss välkomna och vi rekade omgivningarna. Pratade lite med inspiratörerna Johnny och Ellen samt Jan-Erik och många, många flera. Hejade på kompisarna Martin och Magnus vid varvningen. Cyklade en del av banan för jag ville se hur det såg ut längs med Rönningesjön. Tillbaka till hotellet vid 17-tiden, duschade av resdammet, fixade med löparprylar och sedan väntade gemensam prerace dinner. Även nu hälsade David Sundvall oss glatt välkomna och sedan höll Mikael Melto en mycket intressant föreläsning på temat ultralöpning, från Tour des Geants till TEC. Han var verkligen statistikintresserad och jag kände direkt att vi hade något gemensamt. Efter detta hoppas jag att vi träffas igen för den glädje han spred vid varvningarna gav mersmak. Här kan ni lyssna på ett poddavsnitt om Mikael Melto.

Lördagen – Först en god hotellfrukost där jag även träffade Tomas och Elisabeth. Ebba tipsade mig om att jag kunde ta upp till 4 tabletter antihistamin. Jag är pollenallergiker och det var grymt mycket pollen i luften, tog nog tre tabletter under dygnet. Efter morgonbestyren åkte vi med Roger och Malou till starten och placerade våra prylbackar nära mittgången vid varvningen. Det var massor med löpare i det stora tältet och stämningen var kanon. Hälsade på både gamla och nya bekanta.

Strax före starten klockan 10 körde David en kort info. Startskottet gick och vi sprang 25m till första backen där det blev gång. Vädret var soligt, svag vind och ca 15°C. Framåt lunch var det kring 20°C och riktigt varmt i solen. Jag valde att springa med TEC-shortsen samt en Copenhagen Marathon tröja. På fötterna hade jag tåstrumpor och Clifton 5 under hela loppet. Planen var att gå ut i ca 6.30 fart som skulle innebära strax under 1:15 på första varvet (11,5km) och lyckades jag med. De fyra första varven gick alla kring 1:16 och det var något snabbare än plan. Banan bestod av ca 15% asfalt och 85% bredare resp smalare stig. Den smalare stigen var teknisk med både rötter och stenar och jag slog i tårna ett antal gånger vilket gjorde ont.

Sprang med Joakim under större delen av loppet. Ibland före, ibland lite efter. Vid 60km blev jag förvånad. Hade sprungit 7h i solen och hade efter en nedförslöpa känt mig stel i högerbenet. Helt plötsligt så högg det till strax ovanför knäet, insida lår. Som ett mellanting mellan kramp och en bristning. Jag var tvungen att stanna och kunde inte springa längre. Sa till Joakim att spring iväg för jag måste gå, han tipsade om att ta en salttablett till. Tog en sådan, gick och efter kanske 300meter sprang jag igen. Joakim bara försvann och sedan såg jag inte honom förrän vid varvningen vid 69km. Då gjorde jag ett kort stopp och vips, vi var synkade igen. Det gick åt mycket dricka. En 500ml flaska räckte inte ett helt varv men som tur var fanns det frivilliga depåstopp längs både Havrevägen och vid Saras backe. Tack, ni är bara bäst!

Natten – Vi var halvvägs (80,5km) efter 9h24m, 10min före plan. Tog på min långärmade favvotröja från Tjörnarparen samt bytte från midjeväska till ryggsäck. Packade ner båda pannlamporna, tunna vantar, mössa samt ett par armvärmare som visade sig fullt tillräckliga under den småkyliga natten. Den var stjärnklar, nästan vindstilla med ca 8°C som kallast. Vid 21-tiden efter åtta varv 8 (92km) väntade Daniel Becker på mig för att pacea i två varv. Han var hård men rättvis och berättade en massa om arrangemanget som han själv hade roddat för några år sedan. De två pacervarven 9 och 10 gick precis lika ”snabbt” som varv 8 (alla 1:34-1:35). Mycket bra jobbat Daniel. 1000 tack till dig!

Mellan midnatt och klockan fyra (115-138km) var det som jobbigast, mörkt och lite gnälligt. Jag började frysa så smått och glömde upprepade gånger att plocka på mig extrajackan vid varvningen. Under dessa mina långsammaste varv 11-12 sprang jag kortare sträckor, resten blev snabb powerwalk. Blev omsprungen av Helsingborgaren Pål som sa att jag skulle kunna klara sub 21, jag svarade att vi nog hellre siktade på sub 22. Han drog iväg.

Slutspurten – Vid gryningen hände något oväntat. Klockan visade kvart i fem och nästan 145km var sprungna. Vi hade nyss pratat om vi skulle följas åt eller inte. Joakim hade sagt att det var OK om jag ville öka ”jag kunde ju spurta och göra sista varvet på 1:15”. Jag tänkte ett tag på det, avståndet mellan oss ökade och helt plötsligt fick jag en sån där riktig JÄKLA FEELING. Fåglarna kvittrade för fullt, solen tittade fram och jag hade kommit in i andra andningen! Helt plötsligt sprang jag i alla uppförsbackar och även i de tekniska partierna. Och som jag sprang, näst sista varvet kapade jag 12 minuter och sista varvet gick ”jättesnabbt”! Jag räknade återstående kilometrar/tid och helt plötsligt gällde nu sub 21h! På sista varvet sprang jag ikapp Helsingborgaren som lixom jag oxå bara hade några kilometrar kvar. Han sa till mig att dra iväg och det gjorde jag. Vid målgången kände jag mig lycklig och bubblade av känslor. Det var en mycket nöjd forsbackarunner som sprang i mål efter 20:44:38.

I min efteranalys ser jag att den sista milen gick på 61 min medan den första var nästan fem min långsammare! Sista varvet var det femte snabbaste. Jag blev 21:a bland herrarna (Joakim 26:a) av 130 startande män. Totalt startade 157 på 100-miles och 107 kom i mål så finisher raten blev 68% (kvinnor 63%/män 69%). Här är en länk till samtliga resultat!

Snackade med Pål vid målgången vars support hämtade mat/dryck även till mig. Vi satt på bänken i tältet och njöt. 30 min efter mig sprang Joakim i mål och vi kramades och grattade varann. Han var precis som jag överlycklig. Sedan var det dags för dusch, bastu och mys i omklädningsrummet. I bastun drack vi öl och hade det varmt och gott. Varmvattnet var inte lika varmt. En av grabbarna berättade detaljerat om hur han blev omsprungen under sitt sista kräkvarv. Najs. Vi pausade utanför i solen och jag hittade en garderod som var slängd och skulle till tippen. Vips så hade vi ett liggunderlag som båda kunde nyttja. På vägen hem stannade vi några timmar på Täby centrum och det blev både hamburgermål och sedan fika på Starbucks. Väl hemma var det kväll och helgen hade varit mycket lyckad. På många olika sätt.

Tack för att ni läst! Ha en bra Valborg och första maj. Det ska jag ha!

Annons