Tävlingsvecka är lika med något roligt och spännande. Egentligen är det ett konstigt ord som för mig betyder nedräkning till tävlingsdagen. Nu på lördag springer jag mitt första riktiga maraton för året och det är Helsingborg Marathon. I år är det även veteran-SM men för egen del ska jag vara farthållare. Ska tillsammans med Hanna och Jill hålla en jämn 6:45-fart vilket ger en sluttid kring 4:44:44 eller nåt. Träningen är gjord och lyckades äntligen få ihop 50 km i springskorna under förra veckan. Löpningen känns bättre och roligare än på länge. Pacertröjorna är turkosa även i år och inte gröna som på bilden ovan. Det var ju ”precorona”, haha!

BTW, såhär gick det senast jag sprang HBGM 2021!

Tävlingar har det varit i massor de senaste helgerna. Själv har jag inte sprungit men några av mina nära och mer avslägsna löparkompisar har varit nere och sprungit CCC eller UTMB i Chamonix.

På CCC sprang Andreas Feurst och som han kämpade. Han skrev att han mådde dåligt i början och kände inte igen sig själv samt tvivlade även på målgång. Efter Champex-Lac så vände det och han gjorde en riktigt bra avslutning. Han sprang i mål på fina tiden 17h38m! Det stora svenska utropstecknet denna helg blev 28-årige Petter Engdahl som tidigare kört världscupen i längdskidor och nu bor i Norge. Precis som Andreas sprang han OCC ifjor och Petter blev då trea. I år krossade han banrekordet på CCC och kom under drömgränsen 10h med tiden 9h53m. Här är en kort video med Highlights from CCC

Rekordmånga var anmälda till huvudloppet UTMB, 2795st. Loppet är 170km med 10000 höjdmeter. Daniel Håkansson, Christian Treschow, Marcus Broman, Marcus Kjellberg och Magnus Linde sprang alla detta och tog sig i mål. Det var nog ovanligt många som bröt just detta lopp. Årets DNF på UTMB (32%) blev högre än under senaste Kullamannen 100 miles (25%), vilket kanske inte är så konstigt med tanke höjdskillnaderna och att Kullamannen hade en enklare bana 2021. Kilian Jornet och Mathieu Blanchard krossade båda 20 timmars gränsen. Snabbast var Kilian med rekordtiden 19h49m.

Jag älskar när det är lopphelg och bra liverapportering. Kollade UTMB Live i dagarna tre. Fick gåshud ibland och tänk vad mycket känslor det kan väcka i en att på håll följa ett lopp i Alperna. Om jag får möjlighet kommer jag någon gång att springa UTMB men chanserna blir mindre och mindre för varje år som går. Söktrycket är enormt och oddsen att komma med uppskattar jag till 10-20% för mig varje år. Med mycket pengar kan man springa många ”by UTMB events” och samla en hel drös med stenar som ökar dina chanser i lotteriet. Kullamannen 2022 kommer att vara just ett sånt här ”by UTMB” event och ingår i UTMB World Series. Går jag i mål på detta lopp har jag totalt 8 lotter i nästa års lotteri så visst finns chansen även om den är liten. Så här ser det ut när jag loggar in på ”MyUTMB”. Både jag och Jocke är visst redan pre-registrerade.

Men nu tänker vi framåt och då är det HBGM som gäller. Ska bli så kul att springa lopp igen, med massor av publik förhoppningsvis! Här finns alla mina inlägg!

Annons