Är på väg hem från Sälen och tänker på gårdagens lopp. Det är blandade känslor men mest positiva sådana. Helgen har varit avkopplande med mycket samvaro, god mat och härliga diskussioner och skratt.

Gårdagens fokus låg på fjällmaraton i Idre. Emma, jag o Hanna körde från stugan kvart i sju för att vara på Idre Fjäll i god tid före starten 09.40. På vägen dit skingrades molnen och sedan var det sol från klarblå himmel hela dagen. Nummerlappar hämtades vid torget och sen gick vi gemensamt upp till skidstadion där starten gick. På vägen dit mötte vi Christina och längs ”Renens stig” gick renar (såg faktiskt en flock även på morgonen).

Starten gick och alla kutade iväg. Hanna och jag stod bland de hundra första och där gick det undan. Fram till 2 km var underlaget grov makadam innan vi kom in på Bursjöspåret. Efter 3 km blev vi blöta om fötterna och det var man sen från och till under hela loppet. Vid Bursjön 5-6 km bjöds man på vacker strandlöpning innan det blev spång till vägen. Efter 7 km fanns första depån. Fyllde flaskan, drack även en mugg sportdryck och sprang vidare. Nu gick det uppför och genast sjönk tempot. Som jämförelse snittade vi första halvmilen 5:35 min/km men sen fanns ingen under 7. Det blev glesare skog och när vi passerat trädgränsen var utsikten milsvid. Med solen som värmde förstod jag ganska snart att dricka skulle bli ett problem för mig. Halvlitersflaskan tömdes alltför snabbt. Men löpningen nerför var kul och det gällde hela tiden att kolla var man satte fötterna. Terrängen var väldigt tuff men samtidigt härligt omväxlande, lixom uppför och nerför. Vid 21 km fanns nästa depå Sven Foskdals fäbod. Sedan bar det upp mot Nipfjället och nästa station. Där fanns ”Salming Switcher Zone” med nya skor till de som ville byta. Passade på att byta bort mina slitna Hoka Challenger. Fick ett par fina blå-turkosa Salming Trail med samma drop som mina gamla men med mycket bättre grepp, helt gratis! Däremot kostade bytet i form av kramp som började när jag bytte skor och fortsatte stora delar av loppet. Efter 28 km nedanför Städjans norrsida gick jag omkull och slog i både vänsterknä och höft. Värst var knäet som blödde med flera sår. Inget var skadat så jag sprang vidare. Fick adrenalin och kunde springa lite bättre igen. Men återigen tog vätskan slut och jag var även dålig på att äta. Fick inte fram nån gel och hade fått ett guldnougat från depån som jag efter flera försök gav upp med att försöka öppna! När jag vid fjärde depån fyllde min flaska blev den inte helt full. I backen upp mot Städjan vid 37 km fick jag återigen allvarlig kramp i benen. Hade tagit en salttablett i timmen så därför tror jag att orsaken var energi och vätskebrist. Sedan har inte tränat myrlöpning o kanske för lite backar på sistone? Bad i alla fall Hanna att springa vidare, hon var otroligt pigg som vanligt. Kämpade mig uppför och km 37 tog nästan 22 min! Det var alltså bara att plocka fram pannbenet för att ta sig i mål. Krampen återkom igen vid sista backen före mål, den sk ”Chocken”. Så här mycket kramp under ett lopp har jag aldrig haft.

När jag hade 500m kvar ringde Emma och frågade om jag var i mål. Hon hade 8 km kvar och hade skadat handleden efter ett fall och även ont i knäet. Blev orolig men visste att hon inte ger sig i första taget. Sprang i mål på tiden 6h27m. Alla fick en chipspåse och den tömde jag direkt vid bilen med en kall öl. Satt där och såg en tjej vid bilen mittemot. Frågade ”hur gick det idag” och när hon vände sig om såg jag det var Ida Nilsson. ”Jodå, det gick sådär, jag kom tvåa” sa hon Sedan gick hon med stela ben mot prisutdelningen. Mötte upp Hanna som sprang i mål 18 min före mig och vi såg när Therese o Joakim sprang i mål tillsammans. Efter duschen satt vi framför målet när Emma i hög fart sprang i mål. Sedan satt vi fem nyduschade Söderåsare och åt glass o pannkakor utanför Sporthallen. Alla nöjda med målgång. Tillbaka hos Peter i stugan bjöds det på Hamburgare ala fjällko. En lång dag avslutades med soffhäng och tidig sänggång.

Nu blir det vila och förhoppningsvis springer vi Helsingborg Marathon nästa helg. Om det går…

Här finns alla mina inlägg!