Mitt första och kanske enda SM visade sig bli en tuff utmaning. Solen och den tryckande åskvärmen påverkade hela kroppen och psyket. Supporten, mitt pannben, bra förberedelser, planering och mera pannben var lösningen för mig. Sedan att jag har sprungit distansen förr och hittills aldrig brutit ett lopp spelade nog roll det med.

Före loppet – Uppladdningen inför loppet hade gått bra. Vi kom till Halmstad vid fyra lördag eftermiddag. Första timmen hjälpte jag Jakob med att skruva ihop en massa lådor till en IKEA byrå. Svettigt värre i en etta i söderläge. Sedan gick vi till Harrys och käkade. Maten dröjde och klockan var nästan halv nio när magarna började fyllas! Skriver fyllas för vi hade knappt ätit något på hela dan. Valde hamburgare och pommes, mums! Kolhydrater, protein, fett och salt, precis vad man behöver ju.

Gick upp före sex i söndags och åt två timmar före start. Jakob körde mig till Sannarps IP och direkt såg jag André Möller och Lisa Ring. Lisa fick problem ganska tidigt och fick bryta. Hämtade nummerlapp och fick depåbord i mitten till vänster. Sedan kom Emma och Jakob som var med vid starten.

Loppet – Prick klockan åtta startade 51 pigga löpare de 102 varven. Loopen var 975 m så starten fick vara 500 m före målet. Början av loppet gick något fortare än planerat. De första 33 kilometrarna gick alla i runt 5:24-fart. Det var inte så varmt då och jag tänkte lite på att utnyttja detta. Om detta var klokt vet jag inte. Därefter slog jag följe med klubbkompisen André Möller som höll ett jämnt tempo kring 5:40-5:50. Pratade med en hel del löpare under loppet. I mitten möttes man, två gånger per varv. Efter några timmar började jag med ”is i strumpa” under kepsen. Detta tillsammans med vatten över keps och i ansiktet nästan varje varv hjälpte till att kyla ner mig under hela loppet.

Allt gick bra fram till 50 km, sedan blev det brutalt jobbigt. Gissar att värmen var problemet. Tempot gick ned rejält och miltiderna ändrades från 54-58 min de första fem milen till 68-75 min under andra halvan. Hjärnspökena försökte övertala mig att bryta. Jag hade ett litet skav på ryggen som blödde ner mitt vita linne. Var detta kanske en anledning till att hoppa av? Emma o Jocke ville jag skulle byta linne. Det vill jag inte sa jag nog lite surt. Varvet efter bestämde jag mig ändå för bytet, då fick jag ju pausa. Så strax före depån flyttades den söndriga nummerlappen till shortsen, precis som jag sett några andra ha. Det var meckigt med nålarna, jag stack mig och plötsligt gick jag in i en sån där avspärrningsskylt. Höll på att få kramp och kom lite sur in i depån. Men försökte le och se pigg ut ändå. Det nya linnet var mörkt och lite varmare.

Det kom några kortare regnskurar under dan. Den sista var kraftig och även nån åskknall kunde höras. Depån tömdes på folk men Emma hade paraply så hon stod kvar.

När det var 10 varv kvar började nedräkningen på riktigt. Var nu ganska säker på under 11 timmar. Nu skulle inget kunna stoppa mig! Graden av lidande blev mindre för varje varv och den korta ”spurten” innebar nästan 6 tempo! När mållinjen passerades stod klockan på 10h48m. Var nöjd och glad trots folktomma läktare. Detta kändes konstigt. Knappt timmen efter sprang även André Möller i mål på sin första tävling i 100 km. Vi hade lovat varann att inte ge upp utan att diskutera detta. Det var väldigt starkt av honom att inte ge upp, vilket var nära.

Av de ca 80 anmälda kom endast 51 till start. Kom själv på plats 19 bland herrarna och är mest nöjd med att jag fullföljde. Snabbast var Elov Olsson som tog sitt andra SM-guld på rad med 6h58m. Sofia Smedman höll ihop sitt lopp och vann damklassen med 7h48m. Den tredje bästa tiden någonsin bland svenska damer!

Efter målgångsfotografering skyndade jag mig till depån. Emma och Joakim hjälpte mig bära alla sakerna till bilen. Väl hemma blev det lite mat och sedan ett bad och så väntade sängen. Sov riktigt gott och tog ledigt på måndagen. Kan gå normalt nu, nästan i alla fall. Har en rejäl solbränna och det syns tydligt var linnet satt. Nu dröjer det till jag ska springa riktigt långt nästa gång. Kanske blir det i september?

Här finns alla mina inlägg!