Ända sen i höstas har jag planerat för en ultra i Perstorp med omnejd. Igår var det dags och jag måste erkänna att jag kunde knappt ha valt en sämre dag. Dels råkade nationaldagen bli årets hittills varmaste dag och dels fanns flera andra lopp som lockade löpare. I Genarp sprang ett 300-tal löpare GIFT som även var DM, Skånska Mästerskapen. Det fanns 3 olika banor och såklart var det en folkfest nu efter lättnaderna. Hildeborgsloppet lockade ett 120-tal.

I Perstorp var vi sju personer som kom till start. Någon förväxlade Åstorp med Perstorp men kom ändå fram precis i tid. Vid nio gav vi oss iväg på vår långa tur söderut. Efter en stund lämnade vi asfalten och kom fram till Ybbarpssjön, den första av sjöarna. Vår lilla grupp höll ihop de första kilometrarna men blev sen mindre och mindre. Underlaget var en hel del grusvägar, en del asfalt men även lite stig och terräng. Räknar jag lite snabbt så sprang vi längs 17 sjöar. Den största var Store Damm.

Till Färingtofta var det drygt 20 km och där var det välbehövigt med vatten från kyrkogården. När vi kom dit såg jag tätgruppen knappt en kilometer bort. De flesta kylde av huvudena med vatten och jag satte mig ner en kort stund i skuggan. Värmen blev mer och mer påtaglig och nu väntade fem kilometer varm asfalt i sol och 25°C. Passerade kor som Anna kände och följde vägen mot Riseberga, parallellt med Rönne å. Före Riseberga tog vi en liten avstickare till andra sidan Rönne å och sprang över en den vackra stenbron Kättabro och i höjd med kyrkan en gångbro som kallas Stocken. I Riseberga visade temperaturen 27,1°C i skuggan och det var nästan helt vindstilla.

Riseberga betydde vattenpåfyllnad och handla glass och jordgubbar hos Riseberga blommor. Anna delade med sig av gubbarna, själv åt jag dubbla glassar. Sprang sen den vackra allén mot Västrarp och Bandsjön där vi badade, det var grymt skönt. Emma och Andreas tackade för sig med dryga 27 km på klockorna medan jag och Anna fortsatte. Till en början gick det bra men sen blev Anna illamående och vi fick gå mer och mer samt lägga in lite vilopauser. Värmen satte käppar i hjulen. Vi hade salttabletter och drack som vi tyckte tillräckligt men det är inte helt lätt det där med värmen. Hursomhelst sprang vi fina stigar förbi Juskushall, Ruveröds Kvarn, Stora Dämme och sedan Storarydsdammen. Sedan passerades Åstratorp och de nybyggda stugorna ”Rosenhult” vid Nedre Store sjö. Såg minnsesstenen över Skånska Glasbruket vid Lillesjö (i drift 1692–1762).

Vid Perstorps GK drack vi varsin Pripps Blå lättöl och det satt fint. De sista kilometrarna sprang vi förbi Celanese och tangerade västra delen av Perstorp Industripark där det funnits kemiindustri sedan 1881. Massor av kemikalier tillverkas här. Från början var det trätjära, träkol, kimrök, ättika och metanol. Senare även aceton, formalin, isolit (=bakelit) och en massa annat. I mål hade vi sprungit närmare 47 km på cirka 6,5 timmar, inräknat cirka en timmes paus totalt. Vi pausade i skuggan innan vi satte oss i bilarna och körde hem. De flesta var nöjda med dagen och Tobias som sprang i mål med Joakim slog distansrekord, stort grattis! André tyckte värmen var bedrövlig och blev illamående precis som Anna. Men alla kom i mål och Perstorp Ultra kan kanske komma tillbaka nån gång, vi får väl se.

Här finns alla mina inlägg!