Förra veckan kom äntligen den där värmen som varit så efterlängtad. Vintern och snön lämnade oss i mars men gjorde ett kort återbesök förra söndan. Känner mig piggare och piggare i takt med ljusare dagar och varmare väder. Shortsen används nu flitigt och hade jag bara hittat ett linne hade det åkt på nu i helgen. Växtligheten har stått ganska stilla i takt med många frostnätter men nu börjar det hända saker. Vitsippor och Magnolior står i blom och det händer saker hela tiden. Att bara sitta ute i solen med en kopp kaffe eller ett glas saft är mumma för hälsan. Löpningen påverkas positivt på samma sätt. Det är mer fart i benen och löpsuget är verkligen tillbaka.

Joakim frågade om vi skulle springa i helgen och vi bestämde träff i lördags vid Skåneporten. Hade ganska många kilometrar i benen men benen var ändå hyffsat pigga. Jag planerade en rutt där vi sprang i ”undergång” eller om man kallar det tunnel under E4an hela fyra gånger. Dessutom rundade vi flera sjöar och besteg ”berget” Åsljungaklint.

Första kilometrarna från Skåneporten gick längs Lärkesholmsån och sedan Lillsjön. Vid Lärkesholmssjön började uppförbackarna på riktigt och vi passerade tunneln under E4an precis vid en mobilmast. Underlaget var blandat stig och fina skogsvägar under större delen av rundan. Några kilometrar var även mycket teknisk så det gällde att hålla koll på alla rötter och stenar. I den branta backen upp till Åsljungaklint var det rejäl lövhalka i början. Här gjorde jag en hel del backträning med stavar inför mitt äventyr i alperna 2018. Backen mäter cirka 65hm på en sträcka av ca 350m. I detta pass på strava gjorde jag totalt 17 vändor och reggade 1154m+ över 12,9 km (895m+ per mil). Efter Åsljungagården sprang vi ner mot byn längs f.d. elljusspåret.

Åsljungagården – Historien bakom denna är riktigt intressant. Skid- och friluftsfrämjandet hade 1941 köpt mark i Åsljunga och inköpte därefter en liten raststuga. Det fanns ritningar till en toppstuga på Åsljunga Klint, 162 m ö.h. men så blev inte. Istället byggde man en friluftsgård 1951 en bit från klinten av fyra gamla militärbaracker. Den brann ner efter något år och det dröjde ända till 1960 innan den nya gården invigdes. Friluftsverksamheten hade sin höjdpunkt under 60- och 70-talet. Flera längdåkningsspår fanns, från 1250 m (elljusspår) upp till 10 km. Dessutom fanns pulkabacke samt lift och utförsåkning nära klinten. 1967 slogs rekord med ca 60.000 besökare under året. Extratåg vid helgerna gick från Helsingborg, och bilar fanns parkerade ända ner till Jonnys Livs i byn 1,5km bort. Nya anläggningar, Kungsbygget och Vallåsen i Halland, och milda vintrar gjorde att verksamheten ebbade ut. Istället blev det mer och mer av konferens- och hotellverksamhet på Åsljungagården. Under flyktingkrisen 2015-2017 var det asylboende. Nu är det nya ägare från Malmö som startar upp hotell under nya namnet www.natureshelterhotel.com – Åsljungagården troligen redan nästa månad. Gissar att både mat och naturupplevelser kommer att stå i centrum.

Efter Åsljunga passerade vi Sjövallen som den numera nedlagda gamla idrottsplatsen hette. Platsen var inspiration till Åshöjdens BK som Max Lundgren skrev om i sina böcker. Vi rundade Åsljungasjön och fortsatte söderut längs Skåneleden SL1 mot Lärkesholm. Vek av österut mot 108an och gjorde en liten sväng inom Skolemossevägen och kollade in en göl. Sedan sprang vi längs kalhyggena norr om godset och tittade till det fina vindskyddet vid km 16. Vid Lärkesholmssjön sprang vi in på Vångamöllevägen istället för Fornåkersstigen. Här fanns kvarn, damm och en såg för länge sen. Dämmet finns kvar och det är ett stort fall med mycket vatten just nu. Utmed Åsljungasjön finns mycket teknisk stig vilket är skön omväxling till alla vägar. Sista kilometern stannade vi vid Knättesholm som är ett vackert gammalt ödehus men som kanske beboddes fram till 2000-talets första år. Spännande att gå husesyn och fundera hur det hade sett ut. Väl tillbaka vid bilarna satte vi oss utanför Circle K och avnjöt godkaffe och bulle. Totalt var vi ute närmare 3 h inklusive alla stopp, rundan blev 23,5 km. Min mängdvecka slutade på 104.

Njut av vårvärmen så länge det varar. Kallare luft är på ingång. Här finns alla mina inlägg!