Senaste veckorna har vi haft riktig vinter i norra Skåne och tack vare skidåkningen utnämner jag den redan till den bästa vintern på flera år. Nu har vi blidväder med plusgrader och tö istället. Underlaget är inte lika kul att springa i, det är oberäkneligt och halt. Vissa vägar är fulla med modd och lämpar sig bäst för snöskor eller nåt. Hos mig är det just nu bäst att springa längs med landsvägarna. Det ställer krav på min klädsel och vakenhet, speciellt gäller det att ha uppsikt över mötande och bakomvarande trafik. Bilar bakifrån på omkörning är inte min favorit om jag ska uttrycka mig milt.

Förra vintern dubbade jag mina gamla Speedgoat med gipsskruv som jag sen knipsade av. Då kom de aldrig till användning men nu har jag kört flera pass på ishala vägar och det har funkat alldeles ypperligt. Känns tryggt med metalldubb och löpningen blir mer avslapnad. Totalt har jag dubbat kanske fem par halvt avdankade skor och det är verkligen inte många gånger de behövt användas. Som jag skrev var det många år sedan vi hade så här mycket snö. 2020 kom nästan inget alls. Vintern 2019 hade vi snö i bara 2 veckor. Bättre var det 2018 med snö både i jan+feb men 2017 hade vi snö från och till i 4 månader.

Det här med att dubba är ganska enkelt. Antingen köper du ett färdigt paket Best Grip (länk nedan) eller så gör du som följer.

  • ett par gamla skorna du ändå kanske tänkt slänga.
  • en skruvmejsel
  • cirka 20-28 skruvar (20-30 mm långa)
  • ett skjutmått/tumstock
  • en rejäl avbitare / kraftavbitare med utväxling

Börja med att testa så att du kan knipsa av skruvens huvud, annars byter du skruv eller avbitare. Ta av innersulan och försök mäta/uppskatta hur långt in du vågar skruva i sulans framdel resp hälparti. Mät först skruvens hela längd och sedan utsticket efterhand medan du skruvar. Beroende på sulans tjocklek och fasthet kan det vara lämpligt att skruva in totalt kanske 10-14 mm. Sätt ungefär 10-14 skruv per sko, exempelvis 6-8 fram och 4-6 under hälen. Det kan vara enklast att börja med skruvdragare och sedan finjustera med skruvmejsel. Pröva dig fram, jag brukar placera dem cirka 12-20 mm från sidorna. Lite beroende på skornas sulhöjd skruvar jag först in skruven ca 10 mm, knipsar av och sedan med tång skruvar in någon mm till. Det är lättare att knipsa då skruven är längre ut. Efterhand som de slits skruvar man bara upp skruven ett varv eller två. Känn noggrant efter med fingrarna i skon så inget vasst känns när du trycker ner sulan. Då blev det för långt.

Vill ni ha mer tips över placeringen kan ni googla på dubbade löparskor och kolla in deras placering. Kom ihåg att utsticket alltid kan justeras sedan med hjälp av en tång. OBS Varning1! När skruvskallen knipsas av kan den flyga med hög hastighet. Skydda ögonen eller lägg något över när du knipsar. Varning2! Akta golven och gå helst inte inomhus med dessa skor.

Vill ni läsa mer om att dubba skor kan ni läsa här på Runon som även säljer färdiga paket.

Bland bilderna från den senaste veckan finns även mina nedslitna Hoka Speedgoat som jag dubbade för ett år sen.

Senaste veckan har jag sprungit lite mindre. Planerar för ett lite lugnare 2021 även om jag inte är säker på att det blir så. Har i alla fall inga lopp inbokade förrän i höst (Pacer@HBGM och Kullamannen Ultra). Tanken är att vara lite mer relaxad map kilometrarna och skidåkningen har varit jättekul de senaste helgerna. Vi har åkt fyra gånger och totalt har jag loggat en halvvasa. Det innebär nytt distansrekord och långt mer än jag någonsin tidigare åkt på ett helt år.

Ha en fortsatt bra vecka och glöm inte. Var rädda om varann i trafiken och i spåret! Här är min startsida!