Stod på Långa Bryggan. Solens strålar värmde och det var en underbar sommarmorgon. Frågorna i mitt huvud var många. Skulle jag klara detta? Hur många skulle bryta? Skulle någon kollapsa?

Före loppet – Loppet skulle bli varmt med högsommarvärme som opassligt anlände dagen före start. SMHI värmevarnade och vi fick snällt förbereda oss på löpning i 30°C under många timmar. I sista stund lånade jag en kylbox till bil och den plus två andra kylväskor skulle hjälpa mig hålla huvudet kallt. Emma skulle köra följebil och gjorde debut som ultrasupport. Frös in en massa iskuber och vatten i petflaskor som kylklampar/drickareserv. Ringde boendena och tiggde om plats i frysen vilket jag fick. På torsdagen checkade vi in på hotellet i Lund begav mig sen till middan med arrangörerna och flertalet av löparna. Trevligt att träffas men maten tyckte jag var för stark. Gick efter(åt) på Burger King, käkade ett meal och mjukglass.

Hotellfrukosten hade pga Corona decimerats till en frukostpåse. Man fick välja på några saker men endast en av varje. Jag bad om flera ägg och bullar men nej. Endast en av varje och antingen fralla med ost eller med ost/skinka. Snålt tyckte jag och berättade i receptionen att jag skulle springa 24 mil. Ok, de skulle göra ett undantag. Vi fick vars två!

Starten – Kom till start i god tid. Även pappa dök upp vid Långa Bryggan i Bjärred. Havet låg stilla och tempen var behaglig, ca 20°C. Solen sken hela dan och det blev sen mellan 26-30°. Magnus Bodin höll lite info och poängterade hur svårt det var att bryta just detta lopp. Sedan traskade vi ut på långa bryggan. Gruppfoto togs och sen sprang vi. Det kändes mäktigt att äntligen få vara med om detta lilla men samtidigt stora evenemang. Starten gick prick åtta på fredagen.

Första åtta milen – Första milen från Bjärred mot Lund sprang vi många tillsammans med en hel del gott snack. Vid arenan i Lund blev alla bjudna på ett stort glas kall och god flädersaft, GRYMT GOTT! Vid 18km skulle Emma och Julia stått och hejat på mig men jag var några minuter för snabb. Julia satt på hästryggen och tog några vattenflaskor och red efter. Hon kom ikapp mig i Arendala efter 3km ridning, så jag fick alltså hästsupport på detta lopp! Före Skrylle skulle vi avvika från Skåneleden och följa en lite trixigare rutt, det gick sådär. Det blev istället lite navigering genom sly och brännässlor för mig, Pål och några till. I Skrylle efter 27k/3h03m fanns Emma och jag kunde äntligen få sportdryck och fylla på med ny energi. Åt en Risifrutti och sprang sen vidare ensam. Fantastiska Pål hade stuckit iväg och vann sen loppet överlägset. Värmen var påtaglig och svetten lackade, tog en salttablett ungefär var 1½ timme och dränkte huvet och kepsen i vatten så fort det fanns möjlighet. Efter Skrylle kom vi in i Naturreservatet Kaninlandet. Minns att där fanns mycket sand och en hel del hålor. Stannade och åt Björnbär som växte rikligt lite överallt. Efter Knivsåsens bokskog kom jag fram till Dalby Stenbrott där ungdomarna tittade konstigt på mig då jag stelt klättrade ner till vattnet för att kyla ner mig. Sen passerades Björnstorp och The Lodge, där fanns Jenny och Pontus som supportade löparna men speciellt Pål och mig. Åt en chokladboll och fyllde på dricka. Sen bar det upp förbi Romeleåsens topp och därefter kom vi in i vackra Dörröds fälad och byn Dörröd. Vi var fyra stycken som tog oss igenom ”helvetet” tillsammans innan golfklubben. Sprang då på en gammal del av Skåneleden och det var snårigt och jag rev mig så jag blödde både här och där. Vid Romeleåsens GK efter 51k/6h35m stod Emma igen och peppade mig och det satt fint med lite kall dricka och ny energi. Tempot avtog långsamt från 64min per mil (0-20km) till att nu ligga kring 90min vilket höll i sig med några undantag fram till 140km. Efter Blentarp kom jag fram till Sövdesjön med Christer Tinnerholm vid min sida. Här blev det dagens andra glass och sen åt jag lunch på restaurang ”Emma vid bilen”. Tror det var en Blå Band Pasta Carbonara med extra salt. Bytte från Mizuno Wave Inspire till mina rymliga Hoka Challenger ATR5 Wide. Gav mig iväg efter 20min mot Snogeholmssjön. Efter det var målet Eriksdal där jag visste det fanns en bra kran att duscha sig i. Fyllde även på vatten där efter 80k/10h50m.

Kväll och natt – Det bar iväg uppför Eriksdalsvägen förbi Vitabäckskällan i skön skugga. 7km före Lövestad dök Emma upp och gav mig vatten och frågade om middan på Karlssons. Jenny ringde och hon beställde en Capricciosa till mig. På sträckan fram till Lövestad sprang Peter Bengtsson o jag om varann några gånger. På slutet spurtade han om mig. Kom till byakrogen Karlssons hörna efter 94k/12h58m. Pausade i 20min och hann äta nästan en hel pizza, tvättade mig och bytte tröja samt drack både öl och cola. Pannlampa på och en i ryggan. Passerade Hallsbergs gård och Heinge ängar innan jag fyllde på vatten hos damen på Strövarevägen. Pinnade på ensam i mörkret till Alunbruket där Emma skulle övernatta. Hon bjöd på kaffe o pizzabit där efter 108k/15h30m. Sedan kramades vi gonatt och jag fortsatte mot havet. Mil 10 o 11 tog båda 1h45m. Pål Andersson mötte jag redan före Brösarp. Sedan kom klubbkompisen Anna o Theodor som skulle springa med mig ett tag. Fick rökt hjortkött och med sällskap ner till Haväng gick det genast lättare. Totalt fick jag till tre lite snabbare milar, kring 90min. Precis före Haväng mötte jag Jesper, Christer och Peter som låg på plats två-fyra. Kom till Haväng kl 02.17 som femma efter 126k/18h17m. En våg sköljde över båda mina skor när jag bockade mig ner i vattnet.

Äntligen halvvägs – Nu var jag halvvägs och allt kändes lite lättare. Det var mitt i natten och svalkan gjorde att det gick att springa lite mera. Efter ett tag sprang vi i kapp Peter Bengtsson som lagt sig för att sova mitt på stigen. Anna väckte honom och kollade så att allt var bra. Theodor slog följe ett tag med honom. Sen mötte vi löpare som låg efter oss. Inne i Brösarp hejade jag på Erik, Fredrik och sen såg jag Dina. Sprang om tidigare trean Jesper som fått problem med magen. Nu var plötsligt jag trea i loppet! Anna o Theodor valde att följa med ända upp till Hallamölla vattenfall och de sprang totalt 3 mil i natten varav drygt 2 med mig. När vi kom till vattenfallet stod tvåan Christer där med sin nya handhållna GPS i handen. Han var osäker på vart han skulle. Han hängde med mig och vi sprang tillsammans fram till Alunbruket. Kom dit efter 144k/21h05. Klockan var lite över 5 och jag satte mig och åt frukost. Det blev Äggamacka från ”BrösarpsAnna” och lite jos till det. Även en punkterad Risifrutti slank ner. Sen ensamlöpning igen, efter ett tag insåg jag. FAN, jag hade bara en flaska med mig. Minst en liter behövs om man inte har support hela tiden. Skrev ett SMS till Emma som jag visste sov och letade i första bästa soptunna efter en flaska. Hittade en tom 0,5L vispgrädde med bra datum (som iofs legat i soptunnan kanske flera dagar i värmen). Fyllde på vatten hos damen på Strövarevägen och klarade av Heingeängar utan problem. Emma var på väg med bilen och före Lövestad stod hon där och jag fick en gomorronkram, min riktiga flaska och borstade mina tänder. Passerade Lövestad och Emma ringde mig om att trackern visade att jag var vid Alunbruket. Ringde Magnus Bodin och fick instruktioner om hur jag skulle göra. Startade om trackern och det funkade (ett tag). Emma sa att Joakim o Heidi var på väg och jag visste att de hade solskyddsspray. Träffade dem och han sprayade mina ben och axlar/armar. Värst var det runt anklarna där mörkt grus/damm satt i skinnet och det brände rejält. Låg fyra i loppet med 50 min bak till femman.

Det jobbiga börjar – Fortsatte själv fram till Eriksdal 172k/26h20m där Joakim och Heidi stod. Fick något att äta, is till kepsen och fyllde mina flaskor i kranen där. Lade mig på alla fyra under kranen, tog en kalldusch. Värmen hade börjat redan vid nio och nu var det nästan 30°C varmt. Jocke sprang med mig de 7 kilometrarna fram till Snogeholmssjön. Det blev mest snabb gång och jag hade min jobbigaste period där mellan 170-210 km. Kunde springa men det var ju så j…a jobbigt. Kunde men ville inte. Förstod inte riktigt om det var motivation, trötthet/ork eller smärta. Fötterna, anklarna och axlarna brände men det gällde ju att bara pinna på. Sa till Joakim att jag ville ha en toalett. Det efterlängtade toabesöket blev först vid Snogeholm. Jag ”sprang” själv vidare och likabra var det. Humöret var lixom tempot lågt. Supporterna skulle möta mig i Blentarp och Andreas från klubben skulle dyka upp nånstans. Kom till Sövde och badplatsen var full med folk. Köpte en Storstrut och åt vid kiosken. Därefter blev det sedvanlig dusch i toavasken + fylla på flaskor. När jag skulle springa iväg såg jag Andreas bakom toaletterna. Det var sååå nära att han missade mig. Fick min TipTop och senare en öl och en Red bull. Andreas sprang med mig ända till Blentarp dit jag kom efter 192k/30h29m. Där satt mina supporters och hejade in oss vid kyrkan. Mera mat och dryck. Jocke sprang sedan med mig till Romeleåsens GK där sedan Emma skulle ta vid. Det var knappa milen dit och värmen fortsatte. Emma höll mig nu sällskap genom snåren väster om golfbanan. Hon spårade jättebra och var en perfekt stigfinnare, det underlättade något att cirka 25 löpare redan sprungit där. Emma peppade mig och fick mig att springa en del men det gick trots det långsamt då vi passerade Romeleåsen med allt vad det innebär. Åt en massa björnbär och passerade Yogagläntan där det var partyparty med en massa ungdomar. Jag tittade mycket på klockan men kilometrarna gick långsamt. Räknade och insåg att under 40h skulle bli tufft om jag inte ökade så det gjorde jag.

Slutstriden – Vid Ugglarpssjön 213k/35h39m lämnade Emma mig och Jocke sprang med istället. Jag hade ökat tempot och den sista hela milen (nr 23) var den snabbaste på över ett dygn, den tog 1h28m! Två kilometrar före Skrylle bad jag Joakim ringa Emma för att kolla om trean dykt upp på Skrylles P. Det hade han inte, det var kul att springa igen och jag sa till Jocke att nu är det race. När vi kom till Skrylle efter 226k/37h33m såg vi trean Christer som kommit in två minuter före oss. Han var kvar på parkeringen och jag visste att nu gäller det. Hade bett Joakim att springa med mig den första kilometern ut ur Skrylle. Jag bytte bara flaskor och sen sprang vi ut från parkeringen och drog på i 5:40 tempo den första biten. Han var inte hack i häl men efter ett tag såg vi honom nåt hundratal meter bakom oss. Sedan kom vi in i MTB slingan och där var det svårnavigerat. Efter ett tag återvände Joakim och jag sprang själv längs Rögle dammar och kände mig mer och mer säker på min sak. Detta skulle jag inte släppa. Efter Rögle dammar sprang jag i mörkret på vägarna mot Hardeberga. Kollade bakåt men ingen Christer dök upp. Nu var det bara att njuta sista milen in i mål. Unnade mig att gå och bara må bra. Ingen smärta kändes utan det var bara lycka. Strax före Lund såg jag en lampa och något vitt. Gissade på BuickaMange men istället var det klubbkompisen Catharina Grahn på cykel. Hon hade sett mig på trackern och cyklat för att möta mig. Vi följdes åt ända in i mål. Pratade och hade en mysig stund tillsammans. Passerade motorvägen och ringde som avtalat till Magnus Bodin som då begav sig till mål. Sprang på cykelvägar längs Dalbyvägen, passerade Mårtenstorget, vek av upp mot Stortorget, vänster mot Bantorget och sedan spurtade jag in i mål. Emma och Magnus filmade och Jocke, Heidi samt några till var där. Tiden blev 39h21m och jag fick min efterlängtade tredjeplats. Tror inte jag kan känna mig mer nöjd än jag gjorde just då. Kramade om Emma och de andra.

Här finns den fina målgångsvideon!

Strax efter målgång ringde Christer Tinnerholm till Magnus och även jag fick prata med honom. Han hade sprungit helt fel i Skrylle men var nu på väg åt rätt håll.

Efteråt käkade vi på Burger King och sen körde Emma mig hem. Nu fyra dar efteråt svävar jag fortfarande på moln. Kroppen återhämtar sig bra och tycks ha klarat sig från skador. Den är kontrollerat sliten skulle man kunna säga. Fotsulorna höll och det enda jag fick var två mindre blåsor på vardera fot samt lite lättare brännskador vid anklarna

Jag vill passa på att skänka ett stort tack till alla som hejat, inspirerat och supportat mig. Speciellt tack till älskade Emma, Joakim, Heidi, Anna, Jenny, Pontus, Andreas, Catharina och såklart Theodor. Även arrangörerna Magnus och Martin ska ha ett stort tack samt Magnus J och Michael F för fotograferandet. Långt inlägg? Ja, kanske mitt längsta…