Förra veckan såg jag att Joakim tänkte gå på ett evenemang i Åstorp. Det var en föreläsning med titeln ”Löpning – Guds gåva till mänskligheten” signerat Bo-Göran Nilesjö. Det lät lite för frestande för att inte hoppa på. Det blev en trevlig kväll på Tingvalla, vi bjöds på både skratt och intressanta tips. BG bjöd verkligen in åhörarna och det var precis så där löparnördigt som jag vill ha det. Det pratades om löpning mellan himmel och jord. Träningsdagboken i Excel var BG´s nyckel och med alla hans järn i elden så kan det behövas en ordentlig struktur på allt. Efteråt fick alla närvarande gratisnummer och en provprenumeration på magasinet Spring där ju BG är ansvarig utgivare.

20200212_1940106337933509808048583.jpg
BG förklarade hur allt ska gå till!

Själv nördar även jag ner mig och Excel är ett bra hjälpmedel till att hålla koll på tider mm. När jag har ett stort lopp på gång analyserar jag oftast hur jag tror det kommer att gå. Det mest träffsäkra jag gjort var inför BUM 2016 (Borås Ultramaraton). Då gjorde jag upp en plan baserat på ork och höjdkurvor samt hur det gått på mina två tidigare kortare ultralopp. Avvikelsen i tid räknat för de sex stationernas distans höll sig alla inom 4 minuter från plan. Det var mitt första medellånga ultralopp och jag kunde helt omöjligt veta hur det skulle gå. Jag hade alltså tur där. Här är Excelarket:

BUM race plan analysis
BUM 87k 2016 – race plan analysis

Att titta på ens egna och andras tidigare resultat på ett lopp kan även det ge mycket info. Då är DUV – Ultra Marathon Statistics en riktig guldgruva när det gäller ultralopp över hela världen. Man kan söka på efternamn, klubb eller lopp/event. Sedan kan man även söka på lopp eller löpare i tex Sverige. En rolig grej är att man även kan söka på all time results för ett lopp (se länk längst ned på två av bilderna nedan). Då listas alla tider som gjorts för just det loppet. Är det ett internationellt lopp kan man tex även söka på vilka svenskar som sprungit det. Möjligheterna till att uppskatta ens tid för ett visst lopp är oändliga. Här är utdrag över Ultravasan 90 och Tjörnarparen 50k.

Går man in på ITRA – International Trail Running Association kan man precis som på DUV söka på löpare eller lopp. På ITRAs ”find a runner” startsida rankas även topp 6 löparna i världen men man kan även filtrera på kategori (XXL-XS) eller per land. Loppen graderas och ges mellan 1 till 6 ITRA-poäng och kategorierna kallas: XXL (6p), XL, L, M, S och XS (1p). Öppnas ett gratiskonto på ITRA kan man kolla sin runners file och se hur mycket poäng och vilken ranking man har, både i Sverige, Europa och på Världsnivå. Utan inloggning syns inte lika mycket info. Så här ser det ut under min profil.

Förra veckan blev det först helvila 3 dagar efter Tjörnarparen. På fjärde dagen tog jag ett lugnt lunchpass och sedan dess har jag kommit igång igen. Har tyvärr fått lite ont i ryggen och tar det lugnt ett tag till. Här är bilder från passen förra veckan.

Ha en bra vecka allihop! Här finns alla mina inlägg!

 

Annons