Nu på lördag är det många med mig som springer i skogarna väster om Tjörnarp. Det är dags för den sjätte upplagan av Tjörnarparen. Loppet som utvecklats till att bli ett av de större ultraloppen i Sverige. Samtidigt som det blivit stort så försöker man (tror jag) behålla det lilla formatet. Det är en balansgång som jag tycker arrangörerna lyckats väldigt bra med. Förra året tog Tjörnarparen en paus i och med att loppet flyttades från december till nu i februari. Arrangörerna, med Lars Hektor i spetsen, har utvecklat loppet varje år och jag är imponerad över hur bra det har gått. Trots att deltagarantalet bara ökar så har man lyckats behålla det där familjära.

Det bästa med arrangemanget är de lyhörda arrangörerna och alla fina funktionärer som verkligen hjälper till om det behövs. Kontrollerna är mycket bra med fina tält som är de bästa jag sett på ett ultralopp (som inte kostar multum i anmälningsavgift). I tälten finns enligt uppgift bl.a. vatten, saft, sportdryck, banan, saltgurka, salta chips, choklad, sött och salt godis, kakor och cashewnötter. Även kaffe och något annat varmt såsom soppa eller buljong brukar finnas. I mål får man sedan mer att äta samt kakor! Dessutom behöver man inte ha med sig en endaste krona då allt detta ingår i anmälningsavgiften. Toppen tycker jag.

En annan rolig sak är att hela loppet livestreamas på youtube och att alla löpare har gps-trackers så att de går att följa i realtid. Länkar till allt detta kommer troligen finnas både på hemsidan och i Tjörnarparens facebook grupp.

Själv är jag och Emma supertaggade inför loppet. Även många i Söderåsens FK är taggade, totalt är vi 16 anmälda och endast Malmö Gerillalöpare är fler. Loppet blir extra spännande då fem av mina kompisar debuterar på ultradistansen. Anders slår till med 50 miles medan Andreas, Anna, Fredrik och Ted springer femmilen. Som vanligt kommer jag bli lite extra nojig inför loppet och sådär lagom nervös på lördag. Det går över så fort starten har gått. Jag springer 50km denna gång och det får ta den tid det tar. Här är några bilder från mina tidigare starter.

När det gäller utrustningen tror jag mig ha funderat klart. Det blir terrängdojjor av något slag, ullundertröja, min gula Dobsomjacka och en rygga med den obligatoriska utrustningen. Slutligt klädval görs fredag kväll/lördag morgon. Finns det någon som helst risk för regn stoppar jag nog ner en tunn regnjacka i ryggan. Som det ser ut nu lovar SMHI några plusgrader, UPPEHÅLL och en måttlig sydvästlig vind på lördag. Kanske till och med lite sol men det tror jag först när jag ser det. Planen de sista dagarna är att mestadels vila och sova mig i form. Veckans löpning är avklarad med 30km transportlöpning mån-tis. På lördag ska jag försöka njuta så mycket och länge som möjligt. Sedan när det är som jobbigast under andra halvan ska jag rabbla följande ord om och om igen: jag älskar löpning! 

Kommer jag i mål hoppas jag på en lika fin mössa som den vi fick förra gången!

fb_img_15439285889871473030491.jpg
Foto: Lars Hektor

Lite fakta om Tjörnarparen och ultra – Antalet anmälda till Tjörnarparen har ökat varje år, 2014 var det 41 anmälda medan det nu finns hela 461 tappra löpare på 2020 års startlista. Flest springer 50km men även 50 miles, 100 km och 100 miles finns att välja på. I Skåne är det förmodligen bara Kullamannen Ultra som har haft fler anmälda och startande till ett ultralopp (>500 anmälda och 453 startande år 2019). Möjligen kan Tjörnarparen slå skånerekordet på antal ultrafinishers, Kullamannen Ultra 2014 har detta med 299 i mål (med reservation för att jag kan ha fel). Sveriges överlägset största ultraevenemang är Ultravasan. Ifjor startade 2150 löpare på antingen 45 eller 90km loppet.

Lycka till alla Tjörnarpare, vi ses på lördag! Länk till alla mina inlägg!