Förväntningar och tankar om framtiden poppar upp varje gång vid årskiften och ännu mer vid ett nytt decennium. Hur blir det, vad kommer hända med mig, hur går det för familjen och andra nära och kära? Just nu pratas det väldigt mycket om miljön och klimatförändringar, vilket inte är något nytt. Den moderna miljörörelsen föddes för cirka 60 år sedan och 1969 kom Sveriges första miljölagstiftning. En del av det man spår om framtiden blir verklighet medan det ibland blir tvärtom. Detta eftersom det är svårt att sia om framtiden eller så anpassar sig vi människor och naturen. Som exempel kan nämnas skogsdöden som det pratades om på 1980-talet. Debatten bidrog till att minska utsläppen av försurande ämnen. Ett exempel är att det blev lag på katalysatorer för bensinbilar 1989. Samtidigt är det INGEN som vet exakt vad som händer framöver. Det enda vi vet är att livet på jorden förändras. I klimatdebatten har jag aldrig hört ordet transportlöpning. Jag tror heller aldrig jag hört någon som inte är löpare säga ordet transportlöpning. Varför är det så?

  1. Det låter jobbigt att springa till och från skola, jobb etc.
  2. Då blir man svettig.
  3. Vad är det, är det ens ett ord?
  4. Då sticker man ut, jag vill vara som alla andra och inte sticka ut.

De som inspirerat mig till att transportspringa nån gång ibland är ultrarävarna: Linda B, Frida S, Martin S och Johan S. För löpare är transportlöpning ett enkelt sätt att komma upp i volym, utan att inkräkta för mycket på det vanliga familjelivet. Även om man bara skulle ha en halv mil till jobb så blir detta 3-5 veckomil om man springer större delen av veckan. Sedan måste man ju inte springa den kortaste vägen utan kan välja den vackraste. Eller den väg som passar för dagen eller vädret. I kraftig medvind springer jag gärna på en öppen väg medan motvinden gör sig bättre i skogen.

Nackdelar kan vara att det måste planeras i förväg och det fungerar inte lika bra för alla. Har man tex 5 mil till jobbet eller om det är 35 grader varmt ute så är det inte lika passligt som om man har milen till jobb. Har man långt kan man tex åka kollektivt halva sträckan och sedan springa resten. Det mesta går att lösa bara man vill. Att ha ett klädskåp i ett omklädningsrum med dusch underlättar såklart men är inget måste. Det går även att springa med ombyte i rygga och tvätta av sig på en toalett med en raggardusch/kattatvätt. Själv springer jag fram och tillbaka till jobb men inte varje vecka. Får ihop 3 mil på det och för mig funkar det bäst att springa hem på eftermiddan och tillbaka på morgonen. Det är alltid jobbigt på morgonen innan jag ska springa. Kroppen försöker lura mig att stanna kvar i sängen men hjärnan vinner alltid till slut. Är dessutom tvingad till det när bilen står på jobbet. Jag har där ett låsbart klädskåp i omklädningsrummet samt dusch och bastu. I skåpet finna alltid löparskor, löparkläder, rena underkläder med mera.

Idag är det exakt 12 veckor sedan jag sprang Kullamannen Ultra. Tog två lugna veckor men har sedan fått till 10 veckor med riktigt fin löpning och hyffsat mycket distans. Börjar bli sugen på lopp igen :-). Som tur är bara två veckor kvar till Tjörnarparen. Längtar!

Ha ett bra veckoslut på den här oxveckan, det ska jag ha. Länk till alla mina inlägg!