För sju år sedan fick Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr en idé. De planerade för ett maraton i Helsingborg men höll det för sig själva ett bra tag. De skapade ett hemligt instagramkonto med namnet ”Vi startar ett marathon” med nedräkning mot 25/4-2013 utan att avslöja vem som låg bakom och var maratonet skulle gå av stapeln. De började även blogga under namnen ”Han med skor” och ”Han utan skor”. Resten är historia, premiärupplagan 2014 blev direkt Sveriges näst största mara med 1271 löpare i mål på helmaran medan nästan 1500 sprang stafetten.

På lördag springer jag mitt femte HBGM varav tredje gången som farthållare. Jag kommer att njuta av loppet och försöka peppa alla som behöver det. 2014 och 2015 så tävlade jag och därefter har jag sprungit som pacer. För två år sedan fick jag kämpa rejält då min pacertid var 3:45 och jag hade sprungit GAX 100miles i juli och därefter Ultravasan två veckor före loppet. Två veckor var inte tillräckligt för återhämtning och jag fick verkligen kämpa på upploppet.23044.jpg

I år kommer jag troligtvis att springa i mål på tiden 4:44 någonting. Förhoppningsvis har jag och Hanna ett antal löpare framför oss som spurtat ifrån oss på strandpromenaden och kanske några tillsammans in över mållinjen.

Annars den senaste veckan då? Högsommarvärmen har kommit tillbaka och det har blivit en hel del sol och bad samt såklart även lite löpning och faktiskt några turer på min racer. Tanken med den är att den tränar mitt flås samtidigt som jag sparar lite på löparkroppen. Är ju inte tjugofem längre J.

De senaste passen har jag sprungit nära mitt pacertempo som är 6:45min/km. Det är inte mitt normala tempo på platten utan mera ett ultratempo för mig. Så det kommer att bli en utmaning på lördag och en hel del tittande på klockan. Efter Ultravasan vilade jag i fyra dagar och sprang sedan förra onsdagen. Det var upplevelselöpning på schemat och dessa brukar vara i ett lugnt tempo så att alla kan hänga med. Jag låg mest längst bak och tyckte att backarna sög riktigt ordentligt. Det var en magiskt kväll som avslutades med att Anna bjöd på flädersaft på trädäcket.

I söndags startade sexdagarsloppet ”Six Days in the Dome” i Wisconsin, USA. Här springs det runt, runt på en 443m lång bana runt en hockeyrink. Temperaturen är 12 grader och banan är bevisligen mycket snabb. I lördags satte Zach Bitter två nya VÄRLDSREKORD på 100 miles och 12h på just denna bana. Det gamla ryska Oleg Kharitonov världsrekordet från 2002 putsades med nästan 10 minuter till 11:19:13 och fortsatte sedan 40 minuter till och förbättrade sitt eget världsrekord på 12h. Snitt 4:13 över 100 miles är helt otroligt. En svensk är kvar i sexdagarsloppet sedan Andreas Falk fick bryta pga sjukdom. Johnny Hällneby gör här ett tydligt utannonserat världsrekordförsök.

Denna vecka pågår även UTMB cirkusen för fullt. Gissa om jag är sugen på att vara där! Det finns många svenskar med i år, både i elitleden och övrigt. Just idag pågår TDS och en av mina kompisar springer, Mattias Frank. Han har börjat otroligt starkt. Även Anna Carlsson springer (Karlsson i UTMB resultaten?) och hon ligger bra till så här i början av loppet. Ska bli spännande att följa dem. Här kan ni följa UTMB loppen!

Svenska löpare som är med i elitledet är:

  • UTMB: Mimmi Kotka och Kristin Berglund
  • CCC: Johan Lantz, Carl Johan Sörman, Emelie Forsberg
  • TDS: Simon Karlsson, Elisabeth Borgersen, Anna Carlsson

Passa nu på och njut av sensommaren, ta ett bad och försök röra lite på er. Det hjälper oftast! Länk till alla mina inlägg!