Eftersom jag gillar löpning och nya rundor blev jag genast intresserad av detta lopp när jag hörde talas om det. Det var Emma som ville springa ett maraton före midsommar och varken Köpenhamn eller Stockholm passade in i vår budget just nu. Så jag messade Anders som föreslog detta lopp som passade oss alla.

Danskarna är duktiga på det här med att anordna en massa maraton och det är inte för inte som man har en mycket aktiv ”Klub 100 Marathon Danmark” med idag 272 medlemmar över 100 maraton och många tusentals som är på väg. Familjen Gren är ofta i Danmark och springer lixom våra klubbkompisar Anders och Catharina från Perstorp. Anders anmälde oss och igår morse lämnade vi Perstorp för en tur till Helsingør. Där åt vi lunch på favoritstället Café Olai.

Sedan väntade en timmes bilresa till Hvalsø och ”Bidstrup Skovene, den statsejede del av det midtsjællandske skovkompleks” sydväst om Roskilde. Hvalsø Løbeklub arrangerade detta lopp som en del av ”de 4 årstider” med lopp både i mars, juni, augusti och december. Det fanns lopp i olika distanser och Cattis körde halvmaran och vi andra tre maran. Det finns en hel del skog runt Hvalsø och förutom dessa Cannonballs arrangerar klubben varje år Skovløberen som är maraton (även halv, kvarts och 5k) över Själlands högsta punkt Gyldenløvshøj. Backen upp dit ger hela 60 höjdmeter.

Vi kom fram till Skovvejen och depån/varvningen låg inne vid en grillplats några hundra meter inne i skogen. Vid starten klockan 14 var vi ett tjugotal som gav oss iväg på det drygt 7km långa varvet och det sprang vi alltså tre eller sex gånger. Det var ca 20 grader, halvklart och lite blåsigt på de öppna partierna, men skogen gav lä. Bra springväder helt enkelt.

Loppet gick mestadels i vacker bokskog men även en del ek och gran passerades. Vi tittade på blommor, vackra korsvirkesgårdar med vasstak, bikupor, kor och på slutet såg vi även en häst. Vi hörde massor av fåglar som sjöng för oss. En av vägarna var som en stig täckt med flintasten, ”flintstigen”. Anders såg även ett rådjur. De första varven mötte vi lite folk som sprang eller gick men sen blev det ganska dött. Det blev aldrig tråkigt då Emma och jag sprang tillsammans alla varven. Sedan kom Anders ifatt på varv fyra och då var vi tre och nya samtalsämnen poppade upp. Vi spurtade gemensamt i mål på 4:50 och det kändes bra för oss alla, det var trots allt en lätt kuperad skogsbana på grusväg, lite teknisk i alla fall. Blev fotade och fick en fin medalj.

Under och efter loppet bjöds vi på massor av godsaker. Det fanns: äppelkaka, bullar, kanelgifflar, Toms sköldpaddor, godis i mängder, lakrits, chips, nötter, choklad, kaffe, te, cola, vatten, jättegod blandsaft och såklart ÖL! Eftersom vi var sist fick vi färdkost med oss hem som bestod av typ ett halvt flak!!! Och allt detta för anmälningsavgiften 100DKK. Så man kan lugnt säga att man fick valuta för pengarna. Loppet följer de danska Klub 100 Marathon reglerna med resultatlistor och tidtagning samt medaljer/diplomservice.

På båten hem var det gott med två röda och en grön. Fyra nöjda löpare kom till Perstorp halv tio på kvällen. Detta gör jag gärna igen någon gång.

Länk till alla mina inlägg!

Annonser