När jag började löpträna och springa maraton för fem år sedan var det nästan alltid med musik i lurarna. Idag lyssnar jag oftare på olika poddar eller radio, och bara ibland till musik. Det blir mest SR Play, Acast eller Spotify. Lyssnar jag på maratonpodden handlar det oftast om löpning upp till maraton och om kost och hälsa i allmänhet. Pace on earth handlar om ultra i alla dess former samt in i minsta detalj. Husky däremot behandlar alla möjliga sporter.

Husky #194 handlade om äventyraren Marcus Aspsjö som paddlat ensam på en stand-up paddleboard ”SUP-bräda” längs hela Yukonfloden. Det blev 300mil/42dagar. 2016 korsade han Australien på rullskidor, en sträcka på 400mil! Det är galet långa äventyr detta. De fantastiska ultralöparna Kristina Paltén och Björn Suneson har jag träffat ett par gånger. Kristina innehar sedan 2014 världsrekordet för 48h på löpband (322km) och satte ifjor ett nytt svenskt rekord för 6-dagars löpning (721km). Hon har även sprungit genom Iran och gett ut boken ” Den rädda löparen”. Björn har rekordet med 6 ggr kust till kust/ tvärs hela USA. Ofta blir det drygt 500mil på ca 100dagar och inga vilodagar. Han tävlar i M70 och började långlöpen över USA när han var 59. I februari ger han sig iväg på sitt sjunde kust till kust löp. Han är en flitig bloggare på www.suneson.se.

Ett annat poddavsnitt jag lyssnade på i veckan var #096 Pace on Earth. Det var en intervju med Kristian Kristiansen som 2018 gjorde en decaman i USA. Totalt är det 10x Ironman, där man börjar med 38km simning för att sedan cykla 180 mil och avsluta med 42 mil löpning. Allt detta görs i ett sträck med kortare sovpauser såklart. Det tog honom 231h. Här kan vi tala om distansjakt. Mala, mala och åter mala km och inte ge sig. Endast ett drygt hundratal i hela världen har fullföljt denna tokiga distans sedan den introducerades 1992. Jämför man med detta så verkar sex dagars löpning på en camping i Ungern faktiskt lite enklare.

Alla dessa äventyr och stolligheter är ett bevis på att människan är gjord för att röra sig och inte sitta stilla hela tiden. Tänk vad mycket spännande saker man kan göra. Själv funderar jag på när jag ska ut och springa nästa gång. Det blir nog ikväll och jag ska prova att lyssna på tystnaden eller knastret från dobbarna mot de frusna vintervägarna. Vi har haft snö ett tag nu och min grabb byggde en jättefin igloo i söndags som jag hoppas får stå kvar länge nu.

Det har varit skön vinterlöpning den senaste tiden och förra veckan kom jag igång på riktigt. Sprang hela 39km fredag-söndag och i lördags blev det ett helt fantastisk förmiddagspass med Söderåsens FK. Vi fick ihop hela 15km och det snöade och var sånt där underbart vinterväder. I söndags blev det en tur runt Bälingesjön för första gången på mkt länge.

Januari är snart slut och har inneburit rekordlite löpning för att vara mig. Är i alla fall tacksam för att jag springer igen, sånt kan man ju inte ta för självklart. Skidorna är nerplockade från loftet så blir det bara tillfälle så kommer det att skidas lite oxå. Sedan så väntar cykeln i garaget på att vägarna ska torka upp. Nästa helg ska några jag känner springa Gantofta Bakgårds ultra och det ska bli spännande att höra hur det går. Jag får nog vänta med de lite längre distanserna ett tag till. Men kanske det kan bli något 2 mila pass eller längre om en vecka eller två.

He en bra dag alla. Länk till alla mina inlägg!