Då var det äntligen dags för mitt fjärde Tjörnarparen. Det första med den nya slingan och 50miles totalt. Vädret kan vara utmanande i december och så var det även i år. Det var kring 5°C, blåsigt samt regn större delen av dagen. Skitväder alltså, men precis som många av oss vill ha det.

Men vi tar det från början. Jag hämtade upp Joakim vid Färingtofta kyrka och vi körde i mörkret till Tjörnarp. Det började ljusna så smått och med vinterjackor på gick vi till starten för att hämta timing-chip och gps-sändare. Det gick snabbt då allt låg färdigt i numrerade påsar som man själv fick ta. Gick tillbaka, lämnade jackorna i bilen och tog ryggorna på. Sedan njöt vi inne i värmen på församlingshemmet. Träffade Malou, Ingvar, Sarah, Roger, Lars, Magnus, Christel, Sylvester, Peter, Fredrik, Karin, Aramis och många fler före start. Totalt kom 320 tappra löpare till start men jag upplevde aldrig någon trängsel.

Strax före nio hälsade Lars oss välkomna och sedan blev det nedräkning: 10, 9…..3, 2, 1, 0 och sedan dröjde det. Det kom inget skott utan sedan skrek någon kööööör, alla började springa och det skrattades.

Precis efter start såg jag Martin Scharp som jag inte träffat sen UTMB. Vi hann byta några ord innan han drog ifrån. Efter en kort sträcka blev det stig och då var det bara att rätta in sig i ledet. Jag, Joakim och Jan hade ställt oss i den främre delen och det gjorde att tempot var rätt från början. Vi lyckades hålla 6 min/km tempo från början och första milen passerades på strax under timmen. Det var underbart med uppehållsväder och vi slapp regn nästan hela den första timmen. Sedan började det duggregna och därefter tilltog regnet. Det regnade från och till i nästan i 9h, mest TILL. Ska man vara lite positiv kan man säga att det regnade sådär lagom mycket. Jag hade klätt mig rätt då jag varken frös eller blev för varm. Det blåste rejält men som tur var sprang vi mest i skogen. Vantarna blev blötast men dessa gick ju att krama ur. Den tunna regnjackan och regnbyxorna i ryggan behövdes aldrig. Vi sprang, snackade och höll värmen.

Efter första depån ”Suggan” 11km var det i år kortare till den andra ”Cecilia på berget” 19,5km. Där stod Thom o Cecilia och tog emot. Jag fyllde även där min soft flask och plockade åt mig lite att äta. 20km passerades på 2h01m och efter 24,5km kom delningen där miles-löparna tog vänster medan km-löparna fortsatte höger. Det var 15km ut till ”Vändan” och lika långt tillbaka. Efter 30km/3h05m gick det bara långsammare och långsammare med milsplitar mellan 72-84min. Krämporna gjorde sig påminda, det började med Joakim som fick nåt vajsing med ena knät. Han var lite låg ett tag men efter ett tag så släppte det. Även Janne hade knäkänningar men detta var inget som gjorde att vi hade någon tanke på att dela på oss. Vi sprang där det gick men på flera ställen var det så tätt, kladdigt eller backigt så att det ändå bara var powerwalk som gällde.

Rutten
Här sprang vi – klicka för att förstora

Vi kom till tredje depån ”Vändan” 39,5km efter 4h11m. Då hade vi mött ett tjugotal löpare och först av alla var Björn Morén, IK Akele som senare även vann loppet. Björn hade ett rejält försprång till tvåan som låg ca halvmilen efter. I mål var marginalen hela 1h04m till tvåan och vinnartiden 7h29m kommer att bli svårslagen. Vi mötte även Damsegraren Johanna Gelfgren, Sweden Runners som i mål blev totalsexa på 8h37m, bara drygt 3min efter herrtvåan Antonio Navarro så det var jämnt i toppen (förutom ettan).

Vi gav oss iväg tillbaka och mötte då de som låg efter oss. Alla hälsade och hejade. Vi mötte Toru, Kristian och till sist även Julemanden som sprang i full dräkt och kappsäck med julejus på. Han sprang dessutom 100 miles och gick i mål sist av alla efter närmare 31h!

fb_img_1544471278771116450272.jpg
Julemanden. Foto: Lars-Göran Andersson

I skogarna före Hallaröd hörde vi plötsligt ett fruktansvärt vrål, det lät som ett djur som skrek. Jag trodde det var en skrikande gris, ett skjutet djur eller nåt. Efter 100m såg vi att det var någon som skämtade med oss, haha! Pannlamporna tände vi mellan tre och halv fyra.

Vid 55km/6h10m kom vi ut på originalbanan där alla andra hade sprungit och då blev det ännu mera lera. Det fortsatte dessutom regna. Men vi slapp i alla fall vada över fältet NV om Dagstorpssjön såsom vi gjorde ifjor. Efter ”Galten” 61,8km och sedan ”Suggan” 70km/8h18m så var det bara att kämpa sig i mål. Ute i den täta planteringen fattades nog en del snitslar, eller var det bara att man inte såg dem i mörkret och från andra hållet. Men vi hittade rätt till slut. Det var rejält lerigt de sista milen. Vi tre Söderåsare (3Jna) höll ihop hela resan från start till mål. Vi hade kul och hjälpte verkligen varann. Jan distanspersade och det var grymt häftigt att se hur stark han var. Joakim sprang med ”lätta steg” på slutet och knät märktes inte av ett dugg. Själv var jag rejät trött på leran men hängde på och gjorde en av mina långsammare 8 milare. Mållinjen passerade vi tillsammans på en delad 19e plats bland de 67 startande herrarna. Sluttiden blev 9.49.49. Totalt startade 80st på 50miles och av dessa bröt 7. Här finns passet på jogg.se!

I målområdet fick vi supergoda kakor, coca-cola, ett gott snack med Lars (och kram). Sedan bar det iväg in i församlingshemmets värme. Där serverades kaffe o mackor med falukorv. Mums! Sedan kom det värsta på hela dagen. Promenaden till omklädningsrummet! Jag o Janne frös något fruktansvärt. Här kunde vi snacka frossa, jag skakade i hela kroppen och kunde knappt ta mig framåt. Men väl inne och efter den varma duschen så var allt bra igen. Slutet gott, allt gott.

Tack Joakim o Jan för denna resan. Även arrangörer/funktionärer och alla andra härliga löpare ska såklart oxå ha ett stort tack. Nu blir det inga fler ultralopp för min del på ett bra tag. Jag lovar! Tjörnarparen 2018 hade totalt 408 anmälda varav 320 kom till start. 278 kom i mål.

Vill ni läsa om mitt bästa Tjörnaparen någonsin så läs här: Tjörnarparen 100k – tredje gången gillt

Här finns alla mina inlägg!