I helgen har det varit den årliga stora löparhelgen i Mölle och på Kullaberg. Eventet Kullamannen har avverkats med drygt 2000 löpare under totalt fyra lopp. Jag var där för tredje året i rad och har inte sprungit loppet tre gånger. ”Dödens Zon” sprang jag 2016 och sedan var jag åskådare både ifjor och i år. Det är en härlig stämning kring loppet och man träffar massor med likasinnade, löpare man både känner och inte känner. Tidigare har jag inte varit intresserad av detta galna/extrema lopp men när vi var där ute i lördags så bestämde jag mig. Jag ska springa det 2019!

I fredags åkte jag och Emma ut till Arild där vi bokat ett paket med Afternoon Tea och Gåsamiddag på Rusthållaregården. Efter lite scones, mumsiga kakor och te så gav vi oss ut längs kusten mot ultralöparna som var på väg mot oss. Efter en stund kom ledaren Petter Restorp som senare vann loppet överlägset på kanontiden 17:58:59. Han hade pigga/lätta steg och jag följde efter och pratade med honom ett hundratal meter. Damklassen vanns senare av Anna Carlsson på 21:15:33. Båda krossade de tidigare banrekorden rejält!

20181105_102242826161361.jpg
Petter Restorp ledde och vann loppet överlägset!

Därefter sprang jag mot Skäret. Det dröjde drygt kilometern innan fjolårsvinnaren Patrik Wikström dök upp. Han var nog kvarten efter, hade tyngre steg och sa att han hade ingen vätska. Det hade funnits i Svanshall men han hade missat det. Jag sprang även en kort sträcka med honom och tipsade om att det fanns vatten på toaletten efter hamnen i Arild.

20181105_1023451057756584.jpg
Patrik Wikström låg tvåa vid Arild

Efter spa och gåsamiddag tog vi en promenad ner till hamnen och hejade på löparna som kom förbi strax före kl 21. Vi såg ett trettiotal och nästan alla gick för att spara på krafterna inför det annalkande berget. I år var det betydligt fler som hade stavar. De hade då sprungit i nästan 12h och tagit sig 79km. Ledaren Petter passerade Arild efter ca 6h45m.

På lördagen åt vi frukost redan kl 8. Det kändes lyxigt att vara helt själva i matsalen! Vi tog på oss löparkläder och rygga och sprang sedan mot Mölle.

Målet var den sista morgonstarten av Svart bana kl 0930. Vädret var kanon med sol och kanske 10 grader. I hagen som vi genade genom ifjor gick det inte får utan nu kor. Tog därför en omväg och var tvungna att öka takten på slutet för att hinna. När vi kom ner till Mölle hamn ropade startern ut: 1 minut till start. Vi hann precis! Där träffade vi Roger som fick bryta ultran strax före Arild kvällen innan. Vi träffade oxå ”Kullamanen” och klappade hästen som rider före alla starterna. Därefter gick vi upp till Grand Hôtel Mölle där varvning och målområdet låg. Där pratade jag lite med Per Sjögren som är en av de tre grundarna till Kullamannen (även Ulf Öman o Peter Nyberg). Han berättade glatt sin historia om de första loppen han arrangerade som var i Transylvanien, Rumänien. Det gick bara några år sedan hände något med hotellkassan eller vad det nu var och det blev ett långt uppehåll. Pär har även anordnat Ladonia Mountain Memorial och Mountain Trophy. 2010 efterlyste Salomon ett skånskt traillopp och Pär kontaktades. Kullamannen som lopp föddes. Här är en artikel om hur eventet Kullamannen kom till!

Just där och då efter samtalet med Pär bestämde jag mig. Nästa år ska jag vara med på ultran och göra mitt bästa för att ta mig i mål. Är förutsättningarna de rätta så har jag ganska stor chans att fixa det. Sedan vet man såklart aldrig vad som händer. Träffade sen glada klubbkompisen Mari som skulle springa Dödens Zon. Även Sandra sprang denna och Niklas sprang den svarta banan. Nästa år är vi fler från klubben som springer Kullamannen. Vi är redan tre Söderåsare anmälda till Kullamannen Ultra. Tack Joakim och Janne! På vägen tillbaka köpte jag muggen på krukmakeriet.

Fram till 2014 gick Kullamannen vid Kristi Himmelfärd men flyttades 2015 till Allhelgonaghelgen. Förra året hade 100 miles loppet premiär och då var det endast 40 st som gick i mål. I år var det nog dubbelt så många startande. Här är 2018 års lopp:

  1. Svart bana 12km – 476 fullföljde
  2. Dödens zon 22km – 949 fullföljde
  3. Dubbeldöden 44km – 189 fullföljde
  4. Ultra 100miles/161km – 111 fullföljde

Anmälan till nästa Kullamannen är här: anmälan 2019

Aldrig tidigare har jag haft så många lopp inplanerade som jag har nu. Tjörnarparen50M(dec), Österlen Spring Trail (april), ev. TEC100M (april), ev BUS (juli), Ultravasan90(aug), HBGM pacer(sep), Oslo-trippeln 42+21+10k (sep), Kullamannen 100M (nov). Detta är bara roligt och motiverande tycker jag, det är därför jag håller på. Fördelen är att jag inte måste träna så mycket långpass eller fart för det gör jag ju på loppen, haha! Ha nu en trevlig vecka allihopa!

Länk till alla mina inlägg!