Nästan alla lopp har någon form av krav på löparen vad gäller utrustning. Ett vanligt krav är att man skall bära en synlig nummerlapp som på de större loppen även brukar innehålla ett tidtagarchip. När det gäller traillopp kan listan över ”obligatorisk utrustning” vara ganska lång. Saker som kan finnas med är:

 • Nummerlapp
 • Vätska, tex min 0,5L
 • Energi, tex min 200kcal
 • Första förband
 • Nödfilt
 • Fulladdad mobil med nödnummer inlagt
 • Karta
 • Kompass
 • Visselpipa
 • GPS-tracker (på längre traillopp)
 • Förstärkningsplagg (extra kläder om det kan bli kallt)
 • Regnkläder
 • Reflexväst
 • Pannlampa
 • Extra batterier eller powerbank

Ibland nämns även saker som inte är tillåtna. Som nu senast på SwissAlpine då jag inte fick ha några stavar vilket även gäller för flera av backyard ultra loppen.

UTMB har en betydligt mer detaljerad lista över obl.utr. som gäller för både UTMB, CCC och TDS. Den innehållar allt som nämns ovan samt en hel del saker ytterligare. Det finns även extra utrustning som kan krävas om det är varmt eller kallt väder. I värme krävs solglasögon, Sahara keps, solkräm och minst 2L vatten. I kyla krävs ett tredje varmt lager på överkroppen och robusta och täckande trailskor. Förutom allt det obligatoriska finns ett tiotal saker med på den rekommenderade listan.

Så med dessa krav har jag varit tvungen att köpa lite nya prylar inför detta lopp. Stavar och Sahara keps köpte jag redan i höstas och valet föll på ett par hopfällbara Black Diamond distance carbon FLZ för dryga tusingen. Kepsen blev en billig Decathlon för 69kr. Ryggsäck provade jag först en Silva Trail 10L som jag inte var nöjd med och skickade tillbaka. Sedan beställde jag den som jag helst av allt ville ha, vilket var en Ultimate Direction Mountain Vest 4.0. Jag provsprang med den nu i lördags och hade en stor del av den obligatoriska utrustningen med mig, totalt vägde ryggan 3,3kg. Tror den kommer att väga kring 3,5kg på startlinjen nästa fredag.

Bara ryggsäcken (262g), 2 fulla 500ml soft flasks, dubbla pannlampor och mina lätta stavar (360g) blir 2kg. Sedan tillkommer dubbla extrabatterier samt powerbank och laddkablar till klocka och mobil och då är jag uppe i 2,3kg. Sedan ska det vara en massa annat oxå så det blir lätt 3,5kg. Nördig som jag är så kommer jag att väga vissa av mina saker och i något fall blir det säkert den lättaste tillåtna som får följa med. Som exempel vägde min favorit långärmade Tjörnarparentröja 181,8g vilket precis klarar min vikten 180g. Hoppas nu bara den kan räknas som en varm tröja.

Utdrag ur UTMBs basic kit for UTMB, CCC and TDS

 1. Pack destined to transport obligatory equipment throughout the race.
 2. Mobile phone with international roaming for use in the three countries
 3. Personal beaker 15 cl minimum (bottles or flasks with lids are not accepted)
 4. Supply of water of 1 litre minimum
 5. 2 torches in good working order with spare cells/batteries for each torch
  Recommendation : 200 lumens or more for the main torch
 6. Survival blanket of 1.40m x 2m minimum
 7. Whistle
 8. Self adhesive elasticated bandage which can serve as a bandage or strapping (minimum 100 cm x 6 cm)
 9. Food reserve
  Recommendation : 800kcal (2 gels + 2 energising bars each of 65g )
 10. Jacket with hood which will withstand bad weather in the mountains and made with a waterproof* and breathable membrane (eg. Outdry)
  *minimum recommended 10 000 Schmerber. The seams must be sealed.
 11. Long-legged trousers or race leggings OR a combination of legging and socks which cover the legs completely
 12. Cap or bandana or Buff®
 13. Additional warm second layer : a warm second layer top with long sleeves of a weight of a minimum of 180g (men’s size medium (M) )
  OR the combination of a warm long sleeved underwear (first or second layer,cotton exclude) of a minimum weight of 110g (men’s size medium (M) ) and a durable water repellant (DWR protection) windproof jacket
 14. Hat
 15. Warm and water-proof gloves
 16. Waterproof over trousers
 17. ID – passport/ID card
utmb-matériel obligatoire-light176799802..jpg
Basic kit acc to UTMB. Foto: by UTMB

Länk till startsidan för UTMB

Annars så blev förra veckans löparhöjdpunkt upplevelselöpningen som Hanna ledde utanför Landskrona i torsdags. Träffade en massa härliga Söderåsare och en del var det flera månader sedan sist vi sågs. Kul att ses! Vi sprang drygt 11km längs med havet från Lill-Olas till Ålabodarna och tillbaka. Vädret var sådär härligt sensommargött med sol och drygt 20 grader. Mer än hälften av oss badade efteråt och det var helt fantastiskt. Jag åt mjukglass både före och efteråt, så härligt var det. Tack Mari för glassen!

Länk till alla mina inlägg!