Så var det då äntligen dags för lopp. Mitt första bergslopp någonsin blev SwissAlpine Irontrail K43 med start och mål i Davos. Även Emma sprang 43km medan våra barn gav sig på K23. Totalt deltog över 3600 i något av loppen under SwissAlpine veckan. Dagen började med tidig hotellfrukost för oss löpare som bodde på hotellet. Vi var drygt tjugo varav de flesta var svenskar. 0715 tog vi bussen till Davos Sportzentrum och efter inlämning av väskan och sedvanligt toabesök ställde vi oss i startfållan. Passade på att önska fjorårsvinnaren Ida Nilsson lycka till. Nedräkningen började och Vangelis ”Conquest of paradise” strömmade ur högtalarna. Kl 8 gick startskottet och 673 löpare rusade iväg.

Loppet började med 2 kilometer asfalt som sedan övergick i grusväg, mindre stigar och sedan stenpartier på högre höjd. Tempot var högt men så fort det blev lite backigare så sänktes det. Enkelt uttryckt var första halvan uppför och andra nedför, så jag sprang nästan 20min snabbare andra halvan. Första milen passerade jag på 58min (300m+).

Under andra milen passerades Dürrboden och Scalettapass. Det var fantastiskt fina vyer trots att det började regna. Snö låg på flera av 3000m topparna. Regnet var dock ganska lätt och det blev aldrig riktigt halt. Loppets andra mil blev den långsammaste och tog 90min (750m+). Höjden var nu ca 2500möh och ca 8km av loppet gick över denna höjd. Det gällde att lyssna på kroppen och ju mindre syre i luften desto snabbare slog hjärtat.

Den sista tuffaste stigningen vid 23-24km gick verkligen i snigelfart. Det var häftigt men även nästan lite skrämmande med höjden och att springa längs vissa branter. I och med regnet blev det kallare men vid Sertigpass på 2739möh fanns en öppen eld, lite varm risotto, buljong samt annat att äta och dricka. Det var väbehövligt. Temperaturen varierade nog mellan 8 och 23°C under loppet. Jag var nöjd att jag tagit med mig armvärmare, de kom väl till pass flera gånger under loppet. Denna tredje mil tog 79min (först 310m+ sedan 780m-). Den tuffaste utförslöpan var mellan 25-30km. Träningen jag gjort gav resultat. Framsida lår, knän och fötter fick jobba hårt men de klarade det bra hela loppet.

Kilometer 28-31 gick alla under 5min/km. Efter 30km var det mest lättare nedförslöpning och fjärde milen gick snabbast. För under nedstigningen kom tävlingsdjävulen fram (trots att hon skulle stannat hemma) och jag vågade kolla klockan samt räkna tider. Nu var det ”racemode”. Varken telefonsamtal eller en sten som fastnade och tryckte i sulan fick mig att stanna nu. Jag rullade snabbt utför och passerade 40km på 4h44m. Förstod då att drömgränsen 5h var inom räckhåll, JAG som gissat på 6 timmar😃. Överlycklig sprang jag in på stadion och gick i mål på 4h56m vilket var en tid jag inte trott var möjlig. Det första jag gjorde var att ringa mina barn. Jakob hade gått i mål på sitt 23km lopp men Julia hade tyvärr rejält ont i knäet men gick trots smärtan senare i mål. Bravo! Är djupt impad över dem. Lite senare flög även Emma i mål. Det var härligt att se. Jippie! Vi slog oss ner hela familjen i gröngräset och njöt av bla Erdinger alkoholfrei, goda ostmackor samt chokladkaka och frukt. Loppet var väldigt bra arrangerat med fina kontroller och jag bar ingen ryggsäck utan endast en liten 250ml flaska i fickan.

Efteråt tog vi bussen tillbaka, köpte något gott att äta och dricka och sedan firade vi på hotellrummet. Kvällens trerätters och en stor Weissbier på hotellet smakade extra bra.

När jag på kvällen kollade i resultatlistan såg jag att jag kom på plats 89 av 482 herrar i mål och blev tredje bästa svensk. Daniel Nilsson från Högsby IF blev trea i hela loppet. Här är mitt pass på jogg.se

Bland damerna så vanns hela loppet av Ida Nilsson från Kalmar/Salomon International på 4h03m. Emma kom in på fina 6h09m vilket räckte till en andraplats bland de 13 svenskorna och plats 59 bland damerna. Våra stora barn slog båda rejäla distansrekord och var nöjda efter målgång. Julia förbannade knäet men var glad trots allt. En jättehärlig resa fick verkligen en lyckad avslutning! Mina älskade Hoka Speedgoat 2 fick stanna i papperskorgen på hotellet.

Länk till alla min inlägg!