I mitt senaste inlägg Inför Sandsjöbacka Trail 82k skrev jag lite om detta lopp. Jag och Joakim körde upp i lördags och gjorde ett kort stopp i Salmingbutiken för att sedan köra till Slottskogsvallen. Det blev 20minuters parkeringsletande då SM i cykelkross pågick just denna helg utanför ”vallen”. Vi gick in för att kolla och om möjligt hämta våra nummerlappar. Det gick inte så istället hejade vi på några löpare vid målgången och gav oss sen iväg för att leta ny parkering vid Linneplatsen. Lika svårt denna gång men till slut hittade vi en tom parkering på en skum bakgård där bilen fick husera helt själv hela natten. Vi checkade in efter tre, fikade, tog en promenad, slappade på rummet och käkade italiensk på kvällen. Kan varmt rekommendera Linneplatsens hotell och vandrarhem. Prisvärt och fina rum, vi hade dessutom en stor balkong med fina utemöbler ut mot Linneplatsen. Lamporna släcktes nog före 22.

Klockan ringde tidigt och vi lämnade hotellet lite efter 4, körde till Liseberg för att åka buss till starten. Vi kom till Tjolöholm, hämtade våra nummerlappar+GPS-trackers och kl 6 sprang vi iväg. Det var mörkt och fruset, tror temperaturen pendlade kring -1°C hela dagen. Underlaget var nog inte alls så kladdigt som fredag-lördagslöparna hade fått uppleva. Det var endast på några ställen som man sjönk igenom i leran, ett vad ingick precis före Sandsjöbacka där man passerade i kanten av en mosse och där sjönk man ner med båda fötterna under ett hundratal meter. Det hände väl kanske 4-5 gånger att ena foten blev blöt under loppet. Detta att bli helt blöt påverkar mig inte alls, mina ullstrumpor och mina skor (Hoka Speedgoat) torkar snabbt igen så jag kände mig varken blöt eller kall om fötterna mer än några gånger och det gick över snabbt.

Den finaste passagen på hela loppet var över den häftiga drumlinen (läs förra inlägget). Utsikten uppe på åsen där är fantastisk, synd bara att det var mulet och en januarimånad utan snö. Verkligen grått och trist ”photoshoot”väder!

Det var till en början ganska tyst bland löparna. Alla var fullt koncentrerade med var de skulle sätta fötterna i pannlampans sken kring Tjolöholm. När det ljusnade började pratet och det blev då en hel del gött snack. Kul att få höra en Göteborgare gång på gång säga ”Hallå eller” till vandrare som vi mötte. Jag och Joakim följdes åt till ca 55km, sedan sade jag åt honom att springa iväg, han var oförskämt pigg. Då fick jag istället sällskap av italienaren Aramis från Mölndal som även var ”den springande funktionären” och som verkade känna alla. Vi hade några trevliga mil tillsammans. Tack Aramis för sällskapet och den fina guidningen av alla platser och roliga historier!

Depåerna fanns vid 25, 39, 52, 60 och 72km och var ganska välfyllda med vatten, blåbärssoppa, sportdryck, snabbkaffe, godis, chips, köttbullar, rökt oxfile, bacon, bullar, frukt mm. Allt fanns inte överallt. Förresten fanns en vattendunk redan vid 16km för de som inte bar med sig flera flaskor.

Jag kände mig stark i benen de första 5 milen, då låg milsplitarna på i snitt 69min, sedan började det bli mer och mer svårt att springa. En stor bidragande orsak var den tuffa terrängen med mycket klippor, sten och frusna upptrampade leriga spår. Det var även en del is på klipphällarna och efter halva loppet hade det även kommit lite pudersnö som nedtrampat ökade halkrisken. Sedan var jag såklart trött oxå. Denna gång ramlade jag inte en enda gång. Första 42km av loppet gick på 4h45, sedan tappade jag dryga timmen andra halvan. Totalt blev det 84km denna dag.

50-70 km gick långsamt med milsplitar kring 86min. Därefter ökade vi tempot något och Aramis och jag sprang hela vägen in i mål på tiden 10h31m (en tid jag inte är till 100% nöjd med). MEN jag är otroligt glad att jag kan springa och fullfölja loppen jag deltar i och detta utan att skada mig. Hade jag tryckt på mer i detta lopp hade det kanske slutat illa. Detta underlag passar kanske inte min löpstil, jag tar gärna många tassande steg och här var jag tvungen att lyfta mycket mer på fötterna vilket jag tycker är jobbigt. Får väl träna mer på det kanske.

Efter loppet åt vi, duschade och sedan fick vi skjuts av två goda bilkårister till vår bil så vi slapp den jobbiga promenaden med väskorna till stationen. Det var helt underbart, tack för det!

För den som vill uppleva löpning i januari med allt vad det innebär så rekommenderar jag detta lopp, det finns distanser för nästan alla, från 12 till 82 km.